VVD Lisse - Woonprogramma 2020-2024: Evenwicht op de woonmarkt.

 

Afgelopen november heeft de gemeenteraad van Lisse het woonprogramma 2020-2024 vastgesteld.

 

In dit woonprogramma worden de belangrijkste ambities kenbaar gemaakt voor de komende jaren:

  • Voldoende en divers aanbod in de woningbouw alsmede meer variatie in (nieuwe) woonvormen
  • Verduurzaming van het woonaanbod in de wijken
  • Passend woningaanbod bij iedere levensfase (o.a. langdurig zelfstandig wonen)

 

Voor deze 3 ambities is een uitgebreid woon- en uitvoeringsprogramma ontwikkeld, waarmee de gemeente zelf maar ook in samenwerking met diverse partijen (particuliere eigenaren, projectontwikkelaars alsmede ook de provincie Zuid-Holland) ervoor zorgdraagt dat de “bekende stip aan de horizon” gerealiseerd wordt.

 

Tijdens het debat in de raad werden diverse moties en amendementen ingediend met als doel om o.a. het huidige vereveningsarrangement te behouden, het bouwvolume meer de hoogte in te laten gaan en ook het antispeculatie beding kwam aan de orde.

 

Namens de VVD-fractie bracht Martijn Tibboel (in samenwerking met Michel List) een tweetal amendementen in. 

 

Het eerste amendement was om te komen tot meer ruimte voor o.a. woningbouw vanaf €400.000, onderzoek wijst deze behoefte aan, dit amendement werd helaas verworpen.

 

Het tweede amendement had betrekking op nieuw te bouwen woningen in de categorie betaalbare koopwoningen. Doordat het bouwprogramma uitgaat van een maximale waarde van €250.000 is de VVD-fractie van mening dat dit niet gaat resulteren in een snelle invulling van de woonbehoefte. De aanpassing die de VVD aandroeg is als volgt; de grens van betaalbare koopwoningen te verhogen tot aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (1 januari 2020 €310.000). Door deze wijziging hoopt de VVD-fractie dat de komende jaren wel een snelle invulling gegeven kan worden aan de woonbehoefte. Dit amendement werd met 15 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen.