VVD Lisse - VVD Lisse vraagt om onderzoek naar praktijkondersteuners

 

Bij diverse huisartsenposten in de gemeente Lisse is een praktijkondersteuner aangesteld. Deze praktijkondersteuners worden gefinancierd door de gemeente. De praktijkondersteuner zou een fikse besparing op kunnen leveren in de jeugdgezondheidszorg.


De gedachte is dat de praktijkondersteuner problemen bij jeugdigen snel onderkent en meer aan de voorkant zit. Derhalve zal in veel gevallen een doorverwijzing naar de (goedkopere) lichte jeugdhulp voldoende zijn. Voorkomen wordt zo dat er doorverwezen wordt naar de (duurdere) tweedelijns jeugdzorg terwijl achteraf blijkt dat dit niet echt nodig is. In gemeenten waar geen praktijkondersteuners zijn wordt de doorverwijzing gedaan door sociale wijkteams.

 

Er is in 221 gemeenten onderzoek gedaan of de aanstelling van praktijkondersteuners nu daadwerkelijk heeft geleid tot een significante verandering in het jeugdzorggebruik. Het verwachte effect is vooralsnog uitgebleven.

 

VVD Lisse heeft de Wethouder gevraagd te onderzoeken of er in Lisse wel positieve resultaten zijn. Zo niet, zal de Wethouder de financiering dan stopzetten? We wachten het antwoord af.