VVD Hillegom - Column van de Fractievoorzitter VVD Hillegom #1

 

Het nieuwe politieke jaar is weer gestart en zo heeft Hillegom alweer een commissie- en Raadsvergadering achter de rug. Ik kies ervoor om u in de nieuwsbrief voortaan mee te nemen met het schrijven van een column. Zo is er ook wat meer ruimte om u bij te praten over de kleine en grotere ontwikkelingen rondom de politieke onderwerpen en binnen de fractie. Daarnaast zullen fractieleden proberen ook de agenda punten die zij hebben behandeld in een kort bericht met u te delen, zo blijft u goed geïnformeerd. 

 

Allereerst is het goed om te melden dat we zien dat er weer wat leden bij zijn gekomen, van harte welkom! In overleg met de secretaris zal ik voortaan (als u dat goed vindt) contact zoeken om kennis te maken en te kijken of u evt. een bijdrage wilt leveren binnen onze fractie. Uiteraard gaat dit ook op voor de bestaande leden, als er punten zijn die u wilt bespreken of meer (of minder) aandacht nodig hebben laat het mij dan ook gerust weten, ik neem graag contact op!

 

De afgelopen commissie bestond uit presentaties. Over de Klimaatadaptatie, de Kadernota 2022 omgevingsdienst West Holland en een presentatie over de Energietransitie.

 

Ben je net lekker op stoom met je plannen voor de energietransitie, blijkt dat je ook rekening moet houden met klimaatadaptatie of andersom!  het beperken van (de gevolgen van) klimaatverandering. Zowel klimaatadaptatie als de energietransitie vragen om investeringen in de openbare ruimte. Hillegom wil een duurzame gemeente zijn. De raad heeft unaniem de ambitie geadopteerd om in 2030 energieneutraal te zijn en in 2050 klimaatneutraal. Wij nemen deel aan het Energieakkoord van Holland Rijnland om gezamenlijk bij te dragen aan de energietransitie. Het energieakkoord Holland Rijnland streeft ernaar dat 80% van de regionale energiebehoefte in de eigen regio duurzaam wordt opgewekt en 20% van buiten de regio komt. Daar zal Hillegom zijn steentje aan bij moeten dragen. Om ervoor te zorgen dat Hillegom haar energie- en klimaatdoelstellingen gaat halen, stimuleert de gemeente een breed spectrum aan activiteiten die schone energie produceren en bijdragen aan de veerkracht en het klimaat adaptieve vermogen van onze gemeente.

 

Om te voorkomen dat een korte column gaat bestaan uit 40 kantjes kunt u hier meer over lezen op de site van gemeente Hillegom in de vastgestelde omgevingsvisie 2030.

 

Buiten deze grotere onderwerpen is er tijdens de vergaderingen ook ruimte voor kleine zaken die soms grote ergernis geven. Zo maakte ik het weekend een wandeling door het mooie Hillegom maar viel mij direct op hoeveel hondenpoep ik moest ontwijken (en dan zal ik het niet hebben over hoeveel paar schoenen van mijn zoon per week onder zitten). 
Ook mistte ik de bakken waar de zakjes aanhangen voor de hondenliefhebbers.
 Behalve dat het ook gemakzucht is van een aantal uitlaters om de uitwerpselen even op te ruimen helpt het faciliteren hier ook in. Puntje voor het vragenkwartier! 

 

Ondertussen had ik nog een overleg (presidium) met fractievoorzitters en Arie van Erk, onze burgermeester. We bespraken de ontwikkelingen van Corona in ons dorp, gelukkig lopen de besmettingen weer wat terug maar de zorg is en blijft groot. Wanneer komt er duidelijkheid over het vaccin, opengaan van de scholen en wat zal de impact zijn van een avondklok?

 

Inmiddels hebben we kunnen zien wat het in de grotere steden doet; schandalig hoe relschoppers plunderen en spullen kapot maken van mensen die ze niet eens kennen en er hard voor hebben gewerkt. 

Gelukkig wordt er hard opgetreden en laten we hopen dat het rustig blijft, een ieder zich houden aan de maatregelen, hoe moeilijk het soms ook is.

 

Verder bespraken we een plan van aanpak om de inwoners wat meer en beter kennis te laten maken met de Raad; wie zijn ze en wat doen ze ? zo kunt u denken aan info in de Hillegommer en via Social Media.  Ook komen de verkiezingen er weer aan dus misschien is er wel weer interesse voor een cursus “kennismaken met het Raadswerk” , deze keer online maar we gaan het weer verder voorbereiden.

 

Voor nu wil ik het hier even bij laten. Zijn er vragen dan kunt u mij bereiken op  l.pijnacker@gemeenteraadhillegom.nl  en anders tot de volgende column, 

 

Sterkte voor een ieder in deze tijd, laten we hopen op betere tijden.

 

Hartelijke groet,

 

Louise Pijnacker, fractievoorzitter VVD Hillegom