VVD Lisse - Kunstgrasvelden.

© ...

Waarom toch de keuze voor rubbergranulaat.

 

De kunstgrasvelden bij de FC Lisse zijn dringend aan vervanging toe. Deze velden zijn eigendom van de gemeente dus het onderhoud berust ook bij de gemeente.

Veelal wordt lekker populistisch geroepen dat we voor kurk moeten gaan. Duurzamer, gezonder en milieuvriendelijker. Maar is dat ook zo.

Er zijn veel onderzoeken gedaan en dan blijkt dat er helemaal niet zo veel verschil in zit. Integendeel zelfs. Er zitten aan kurk naast dezelfde nadelen als bij rubbergranulaat nog meer nadelen.Kurk is schaars, verwaait makkelijk en is veel duurder.

In deze discussie ging D66 voor duurzaamheid. Maar ik vraag U, het afvoeren van de rubber onderlaag en het ontbasten van kurkbomen die zorgen voor CO2 opname en zuurstofuitstoot is toch niet duurzaam ?? Bovendien rubbergranulaat bestaat uit korrels, gerecycled van oude autobanden.

Als gezondheids- en milieurisico’s nagenoeg gelijk zijn, en niet de doorslag kunnen geven in de keuze,  vindt de VVD dat het logisch is om ook naar de financiële kant van het verhaal te kijken.

Wat is die kant dan. Ongeveer 3 ton extra voor het verwijderen van de huidige onderlaag en klaarmaken voor de nieuwe onderlaag en 40.000 euro per jaar extra voor onderhoud. En waar moet dat geld dan vandaan komen ??  Het is nu eenmaal niet zo dat de gemeente Lisse riant in de financiële middelen zit.

De oplossing van D66;  “dat kan uit het duurzaamheidsbudget”. Maar, wat gaan we dan niet doen. Ik hoef U niet te vertellen wie op mag draaien voor deze extra kosten. De VVD vindt het haar verantwoordelijkheid om de burgers van Lisse,  in deze toch al dure tijden, niet op extra kosten te jagen als het niet nodig is,

De OZB is al hoog genoeg.