VVD Lisse - Geen park, wel recreatie aan de Greveling.

Geen park, wel recreatie aan de Greveling. 

Een open groene plek in het centrum van Lisse, met toegang tot het water. Met de mogelijkheid van recreatie voor jong en oud. Het had ons zo mooi geleken. De meerderheid van de raad kiest er echter voor woningen te bouwen, maar omarmt gelukkig wel een vrij toegankelijke groenstrook aan de Greveling.

Het betreffende stuk ligt aan de Ruishoornlaan en betreft het gebied van het af te breken pand De Greef tot de waterkom van de Greveling. Wat ons betreft het laatste stuk waar het water van de Greveling vrij bereikt kan worden voor een picknick, voor zwemmen en voor het onderbinden van schaatsen. 

In zijn raadsbrief heeft het college echter aangegeven dit gebied te willen volbouwen met woningen voor jongeren. Uiteraard zijn wij voor het bouwen van woningen, maar niet uitgerekend op deze laatste groene plek waar de gemeente Lisse zeggenschap over heeft. Voor woningen zien wij diverse andere opties, bijvoorbeeld op de plek van het grote pand van Swets en Zeitlinger. Zorg hier voor een versnelling en blijf van dit stukje groen af!

In onze motie, met ondersteuning van SGP/CU, hebben wij de oproep gedaan om naast de studie voor woningbouw op deze plek, twee andere onderzoeken mee te nemen. Als eerste de optie het volledig groen laten van het gebied, met inrichting voor recreatieve doelstellingen. En een tweede optie met een combinatie van beperkte woningbouw.

Ondanks een vurig pleidooi door ons raadslid Martijn Tibboel waren de wethouder en de coalitiepartijen echter niet bereid hierin mee te gaan. Belangrijkste argumenten hierbij een mogelijk tijdverlies van drie maanden en minder opbrengsten.

Wethouder Van Haaster geeft aan bezig te zijn met het stedenbouwkundig ontwerp Greveling-Zuid, betreffende het totale gebied van waterkom bij de Greef tot en met de Pauluskerk. Het college wil hierbij alles op alles zetten om voor het einde van het jaar een nota van uitgangspunten voor te leggen aan de raad.

De wethouder heeft met instemming van de coalitiepartijen daarbij de toezegging gedaan in de geest van de motie aandacht te hebben en zich sterk te willen maken voor groen, bestaande uit een wandelpad in een groene strook met vrije toegang tot de Greveling. 

Martijn heeft aangegeven dat de toezegging voor hem persoonlijk onvoldoende is. Omdat de politieke verhouding in de raad echter anders ligt en dankzij de toezegging van de wethouder, heeft de VVD de motie vervolgens ingetrokken.

Winst is dat een stuk groen en bereikbaarheid van het water zeker zijn gesteld. Eind dit jaar zullen we zien wat de toezegging oplevert en zullen we wanneer nodig ons voor verruiming inzetten.