VVD Hillegom - Afvalinzameling.

EEN HALF JAAR NIEUWE MANIER VAN AFVALINZAMELING IN HILLEGOM

Op 1 januari 2021 is in de gemeente Hillegom gestart met de nieuwe manier van afvalinzameling. Deze stap is gezet nadat een meerderheid van de gemeenteraad had gekozen om over te gaan op een vorm van diftar. Waarbij de vervuiler/aanbieder betaald per leging van zijn bak. 

Na een moeilijke opstart en veel negatieve berichten hierover was in september 2021 het moment om het 1e half jaar te evalueren. In het 1e jaar is gekozen om de restafvalbak 1 x in de 4 weken op te halen, plastic iedere week en de GFT bak om de week. Met als extra service in de zomer iedere week de GFT bak. 

De opbrengsten van de nieuwe manier van inzamelen zijn goed te noemen. 

Hieronder de conclusies van de Meerlanden

Hoeveelheden 

Fijn restafval: afname vanaf maart

GFT: toename vanaf juni 2021

PBD: toename vanaf maart 2021

Grof restafval, glas, papier: geen duidelijke trendbreuk 

Kwaliteit GFT en PBD 

Kwaliteit GFT laagbouw (veel) beter dan hoogbouw

Kwaliteit PBD onder landelijk gemiddelde (30%, database Afvalspiegel) 

Hillegom is dus goed bezig. Vanzelfsprekend loopt het soms niet helemaal zoals het moet. Dan kan er altijd een beroep worden gedaan op de afvalcoach. Die kan eventueel maatwerk voorstellen als er gezinnen zijn die echt klem komen te zitten. 

Je zou denken laten we doorgaan zo. Waarbij vanaf 1 januari 2022 de vervuiler echt gaat betalen. Heb je meer afval dan betaal een extra leging van je bak en heb je minder dan betaal je dus minder. 

Echter de wethouder wil de huidige werkwijze van 2021 doorzetten. Kennelijk wordt het de BBH te heet onder de voeten. Er komen tenslotte verkiezingen aan en dan kan je goede sier maken door nog niet voor afval te laten betalen. Een verkiezingsstunt zou je kunnen zeggen. 

We zullen die partij toch moeten verslaan en dit is de mogelijkheid. In het onderstaande schema staan de 3 opties waaruit we zouden mogen kiezen. 

De VVD fractie is voor de 3e variant waarbij er gewoon om de week het restafval wordt opgehaald maar waarbij wel betaald wordt per leging. Service kost eenmaal geld. 

Vragen en of opmerkingen neem contact met ons op via 

fractievvd@gemeenteraadhillegom.nl